Artikel 1: Definities
1.1. Gebruiker: Vosfast B.V. en diens rechtsopvolgers.
1.2. Afnemer: Natuurlijke of rechtspersonen die een overeenkomst aangaan met Vosfast B.V.
Artikel 2: Algemeen
2.1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen gebruiker en afnemer, tenzij expliciet schriftelijk anders overeengekomen.
2.2. Gebruiker verwerpt de toepasselijkheid van eventuele voorwaarden van afnemer uitdrukkelijk.
2.3. Als een voorwaarde geheel of gedeeltelijk nietig wordt verklaard, blijven de overige voorwaarden onverminderd van kracht. Gebruiker en afnemer zullen in dat geval gezamenlijk een vervangende voorwaarde opstellen die de oorspronkelijke voorwaarde zo goed mogelijk weerspiegelt.
2.4. Deze voorwaarden zijn ook van toepassing op overeenkomsten waarbij gebruiker derden inschakelt voor de uitvoering.
2.5. Bij onduidelijkheden over de uitleg van een voorwaarde, dient deze te worden geïnterpreteerd in lijn met de intentie van deze voorwaarden. Dit geldt ook voor situaties die niet expliciet in deze voorwaarden zijn geregeld.
2.6. Gebruiker kan afwijken van deze voorwaarden in het voordeel van de afnemer, maar behoudt zich het recht voor de naleving ervan te eisen.
Artikel 3: Prijzen en Offertes
3.1. Tenzij anders vermeld, zijn offertes en prijzen, inclusief die in catalogussen en prijslijsten, vrijblijvend. Wijzigingen in de kosten, bijvoorbeeld door loonsverhogingen of stijgende materiaalprijzen, kunnen door gebruiker worden doorberekend, met vermelding van de oorzaak.
3.2. Offertes voor speciale productaanpassingen gelden uitsluitend voor de geoffreerde hoeveelheden. Bij bestellingen van kleinere hoeveelheden kan de prijs aangepast worden. Gebruiker behoudt zich het recht voor om een afwijking van 10% van de bestelde hoeveelheden toe te passen voor speciaal vervaardigde producten.
3.3. Voor facturen met een bepaalde maximale nettowaarde worden naast de gebruikelijke verzendkosten extra kosten gerekend voor een kleine-ordertoeslag.
Artikel 4: Overeenkomst
4.1. De overeenkomst kan digitaal of schriftelijk worden gesloten en heeft, tenzij anders aangegeven, een onbepaalde looptijd.
4.2. De overeenkomst bevat de te leveren producten en de afgesproken prijs. Indien tijdens de uitvoering blijkt dat de overeenkomst niet volledig toereikend is, kan deze in overleg worden aangepast, inclusief de prijs.
4.3. Wanneer de overeenkomst in delen kan worden uitgevoerd, kan gebruiker ervoor kiezen om deze afzonderlijk te factureren. Gebruiker kan betaling eisen voor een deel voordat het volgende deel wordt uitgevoerd.
4.4. Gebruiker heeft het recht de overeenkomst te wijzigen of te annuleren indien deze is gebaseerd op onjuiste of incomplete informatie van afnemer. Gebruiker kan de overeenkomst opschorten of extra kosten in rekening brengen als informatie niet op tijd of correct wordt verstrekt.
4.5. Gebruiker kan de overeenkomst beëindigen met een opzegtermijn van één maand, of zonder opzegtermijn indien er omstandigheden zijn die de uitvoering onmogelijk maken.
4.6. Gebruiker kan de overeenkomst gedeeltelijk of volledig door derden laten uitvoeren.
4.7. Indien afnemer zijn verplichtingen niet tijdig nakomt, kan gebruiker de overeenkomst opschorten of beëindigen zonder schadevergoeding.
4.8. Gebruiker kan de overeenkomst onmiddellijk beëindigen bij surseance van betaling, faillissement of liquidatie van afnemer.
Artikel 5: Wijziging van Voorwaarden
5.1. Gebruiker kan de voorwaarden wijzigen. De gewijzigde voorwaarden worden van kracht zodra ze aan afnemer zijn meegedeeld.
5.2. Afnemer heeft het recht de overeenkomst binnen twee weken na kennisgeving van de wijziging te beëindigen.
5.3. Indien afnemer niet binnen twee weken reageert, wordt aangenomen dat hij de wijziging heeft geaccepteerd.
Artikel 6: Termijnen en Levering
6.1. De termijn begint pas te lopen wanneer alle benodigde materialen en informatie door afnemer zijn geleverd.
6.2. Gebruiker zal zich inspannen om afgesproken termijnen na te komen, maar overschrijding betekent niet automatisch verzuim.
6.3. Afnemer kan de overeenkomst niet annuleren of weigeren zonder eerst gebruiker schriftelijk in gebreke te stellen en een redelijke termijn te geven.
6.4. Levering geschiedt Ex Works (EXW) volgens de geldende Incoterms.
6.5. Afnemer moet de producten afnemen zodra ze ter beschikking zijn gesteld. Bij weigering of vertraging in de afname, is gebruiker gerechtigd de producten voor risico van afnemer op te slaan.
Artikel 7: Prijzen en Betaling
7.1. Tenzij anders overeengekomen, zijn prijzen inclusief verpakking maar exclusief btw en in Nederlandse valuta.
7.2. Betaling dient binnen 14 dagen na factuurdatum te worden voldaan op een door gebruiker aangegeven rekening.
7.3. Bezwaar tegen het factuurbedrag dient binnen 14 dagen na factuurdatum schriftelijk te worden ingediend.
7.4. Bij niet-betaling binnen de termijn is afnemer van rechtswege in verzuim.
7.5. Indien afnemer in verzuim blijft, komen de invorderingskosten voor zijn rekening, met een minimum van 25% van het verschuldigde bedrag.
7.6. Betalingen worden eerst verrekend met invorderingskosten, dan rente en vervolgens de hoofdsom.
7.7. Afnemer mag een schuld niet zonder instemming van gebruiker verrekenen. Bezwaren tegen de producten of factuur schorten de betalingsverplichting niet op.
7.8. Gebruiker kan afnemer een voorschot vragen, welke door afnemer aangevuld moet worden als gebruiker dit verlangt.
Artikel 8: Onderzoek, Gebreken en Retourzending
8.1. Afnemer dient de producten bij ontvangst te inspecteren en zichtbare gebreken binnen 3 dagen schriftelijk te melden. Verborgen gebreken dienen binnen 14 dagen na ontdekking te worden gemeld.
8.2. Afnemer heeft geen recht op herstel, vervanging of schadevergoeding bij niet-tijdige melding van gebreken.
8.3. Gebruiker heeft het recht om de gebreken te onderzoeken en eventuele kosten bij een ongegronde melding op afnemer te verhalen.
8.4. Gebruiker kan kiezen om het product te vervangen, herstellen of de schade te vergoeden.
8.5. Geleverde producten worden niet teruggenomen, tenzij anders overeengekomen. Terugzending dient franco te geschieden, met een behandelingskost van 30% van de waarde van het product, met een minimum van €50.
Artikel 9: Eigendomsvoorbehoud
9.1. Het eigendom van alle geleverde producten blijft bij de gebruiker totdat de afnemer volledig heeft voldaan aan al zijn verplichtingen uit de overeenkomst. Zolang het eigendom bij de gebruiker ligt, mag de afnemer de geleverde producten niet verkopen, ruilen, weggeven, verpanden of op enige andere manier belasten.
9.2. De afnemer is verplicht de gebruiker onmiddellijk op de hoogte te stellen wanneer derden beslag leggen op de geleverde producten of pogingen doen om rechten te vestigen. Alle schade aan de geleverde producten komt voor rekening van de afnemer. De afnemer moet een verzekering afsluiten die de risico’s dekt, zodat hij de schade kan vergoeden. De afnemer is verplicht alle redelijke maatregelen te nemen om schade te voorkomen of te beperken.
9.3. De gebruiker heeft het recht om de geleverde producten terug te nemen, met toegang tot het terrein van de afnemer of ingeschakelde derden.
Artikel 10: Aansprakelijkheid
10.1. Indien de gebruiker aansprakelijk wordt gesteld voor schade, is deze aansprakelijkheid beperkt tot directe schade. De maximale aansprakelijkheid is gelijk aan de factuurwaarde van de overeenkomst, of het deel van de overeenkomst waar de aansprakelijkheid betrekking op heeft. De aansprakelijkheid is in ieder geval begrensd tot het bedrag waarvoor de gebruiker verzekerd is.
10.2. De gebruiker is nooit aansprakelijk voor indirecte schade, zoals gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen of schade door bedrijfsstagnatie. Eveneens is de gebruiker niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan door het gebruik van onjuiste of incomplete gegevens verstrekt door of namens de afnemer. Schade die ontstaat tijdens transport of verzending is ook uitgesloten van aansprakelijkheid.
10.3. Onder directe schade wordt verstaan de redelijke kosten die zijn gemaakt om de oorzaak en omvang van de schade vast te stellen, de redelijke kosten die zijn gemaakt om de overeenkomst alsnog goed uit te voeren en de redelijke kosten om schade te voorkomen of te beperken. Deze kosten vallen slechts onder directe schade als blijkt dat de schade aan de gebruiker is toe te rekenen.
10.4. De aansprakelijkheidsbeperkingen gelden niet in gevallen van schade die direct voortkomt uit opzet of grove nalatigheid van de gebruiker, zijn medewerkers of derden die door de gebruiker zijn ingeschakeld.
10.5. Als de afnemer de overeenkomst niet correct uitvoert, is de afnemer verantwoordelijk voor alle schade die de gebruiker hierdoor lijdt, zowel direct als indirect.
10.6. De afnemer vrijwaart de gebruiker van vorderingen van derden die schade claimen die niet aan de gebruiker toe te rekenen is, maar wel verband houdt met de uitvoering van de overeenkomst. De afnemer dient de gebruiker zowel buiten als in rechte bij te staan en alles te doen wat van hem wordt verwacht om de situatie te verhelpen. Als de afnemer hierin tekortschiet, kan de gebruiker, zonder ingebrekestelling, zelf actie ondernemen. Alle kosten en schade die hierdoor ontstaan, komen voor rekening van de afnemer.
Artikel 11: Overmacht
11.1. Onder overmacht wordt, naast de gangbare wettelijke definities, verstaan: alle externe oorzaken, voorzien of niet-voorzien, waarop de gebruiker geen invloed kan uitoefenen en waardoor hij zijn verplichtingen niet kan nakomen. Voorbeelden hiervan zijn werkstakingen, technische complicaties, ziekte van personeel, overheidsmaatregelen, storingen, enzovoort.
11.2. De gebruiker heeft het recht om zijn verplichtingen op te schorten zolang de overmachtssituatie voortduurt. De gebruiker is niet verplicht om schade te vergoeden die het gevolg is van deze overmachtssituatie.
11.3. Beide partijen hebben het recht de overeenkomst te ontbinden als de overmachtssituatie langer dan 60 dagen duurt. Er is geen verplichting tot schadevergoeding in geval van ontbinding.
11.4. Als de gebruiker al gedeeltelijk heeft geleverd of de levering alsnog kan plaatsvinden en dit gedeelte als zelfstandige waarde heeft, kan de gebruiker ervoor kiezen om dit deel afzonderlijk te factureren. Dit wordt beschouwd als een aparte overeenkomst en de afnemer is verplicht om deze factuur te voldoen.
Artikel 12: Toepasselijk recht en geschillen
12.1. Op alle rechtsverhoudingen waarbij de gebruiker betrokken is, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing, ook als een overeenkomst (deels) in het buitenland wordt uitgevoerd of de andere partij daar woont.
12.2. Alleen de rechter in de vestigingsplaats van de gebruiker is bevoegd om geschillen te behandelen, tenzij de wet anders voorschrijft. De gebruiker heeft echter het recht om het geschil voor te leggen aan de bevoegde rechter volgens de wet.
12.3. Partijen zullen proberen een geschil in goed overleg op te lossen voordat ze zich tot de rechter wenden.
12.4. De afnemer verklaart zich verplicht om alle relevante wet- en regelgeving na te leven die betrekking heeft op de overeenkomst, met name die met betrekking tot export, wederuitvoer en invoer van goederen.